Raad van Kinderen op stadssafari door Amsterdam

Wat zal de Raad van Kinderen 1 juli de Raad adviseren over het thema 'Dieren in de stad?' Om een zienswijze te kunnen vormen zijn de kinderen van groep zeven en acht van basisschool De Springschans uit Heiloo onder andere op stadssafari in Amsterdam geweest. Onder leiding van ecoloog Fred Haaijen hebben zij veel geleerd over dieren in de stad.

We zagen ook een reiger die aan het wachten was op eten. We vonden het heel leuk!

Welke dieren?

In Nederland houden we ongeveer 4 miljoen honden en katten, 18 miljoen grote landbouwhuisdieren en 100 miljoen kippen. Er zijn ook een heleboel dieren die buiten leven en niet gehouden worden. In Nederland zijn er zo’n 450 verschillende gewervelde diersoorten, maar hoe veel dieren het precies zijn weten we niet.

We kregen te horen dat de IJsvogel in Nederland leeft! - Saartje

Problemen

Op sommige plekken kunnen de dieren niet meer leven, omdat mensen er steden bouwen. Die dieren leven graag in de bossen en de natuur, maar er zijn ook dieren die juist in de stad willen wonen, bijvoorbeeld omdat mensen eten achterlaten of omdat de dieren gebouwen als huis willen gebruiken. Omdat we met z’n allen in hetzelfde gebied willen leven ontstaan er soms problemen. Denk maar aan vossen die konijntjes opeten, muizen die je huis binnenglippen en ratten die ziektes kunnen overdragen. Niet iedereen is dan ook blij met de dieren in de stad! Met sommige dieren wordt er actief rekening gehouden, bijvoorbeeld met de verblijfplaatsen van vleermuizen en het ophangen van vogelhuisjes voor bepaalde vogelsoorten. Andere dieren proberen we weg te jagen of dood te maken, bijvoorbeeld muizen en ratten. Wat moeten we met deze dieren doen? Kunnen zij allemaal in de stad blijven wonen? Of mogen maar een aantal diersoorten in de stad blijven? Dat zijn allemaal vragen waar de kinderen over nadenken.

En we hoorden dat er ook schildpadden in Nederland leven en we zagen er ook een - Roos

Missing Chapter Foundation

De Raad voor Dierenaangelegenheden organiseert dit voor de derde keer in samenwerking met de Missing Chapter Foundation.