Agenda voor het Dierbeleid: vervolgacties EL&I

Medio 2010 publiceerde de Raad voor Dierenaangelegenheden de agenda voor het Dierbeleid. In deze agenda formuleerde de Raad een aantal aanbevelingen voor de staatssecretaris van Economische Zaken, Landbouw en Innovatie.

Eén van de aanbevelingen was om de maatschappelijke opvattingen over dieren en de wijze waarop wij met dieren omgaan regelmatig te (laten) inventariseren. Naar aanleiding daarvan publiceerde het ministerie van EL&I op 7 juni 2012 de eerste 'trendanalyse Denken over Dieren; dier en ding, zegen en zorg'

De Raad adviseerde de staatssecretaris bovendien om zich te buigen over deze drie fundamentele vragen met betrekking tot de dierhouderij in Nederland:

  1. Op welke gronden vinden wij het gerechtvaardigd dat wij dieren houden;
  2. Voor welke doeleinden vinden wij het gerechtvaardigd om dieren te houden;
  3. Op welke wijzen vinden wij het gerechtvaardigd om dieren te houden?

Ter voorbereiding op een antwoord op deze eerste twee vragen heeft het ministerie van EL&I het project Rechtvaardiging Houden van Dieren in het leven geroepen.

Het eindverslag van dit  project en het essay dat dr. Franck Meijboom in het kader van dit project schreef zijn nu voor publicatie vrijgegeven en treft u tevens als bijlagen bovenstaand aan.

Tot slot willen wij niet onvermeld laten dat de Europese Commissie onlangs heeft laten weten zeer geïnteresseerd te zijn in de Agenda voor het Dierbeleid. Wij houden u op de hoogte!

Met vriendelijke groet,

Het RDA-team