RDA Nieuwsbrief, 28 april 2009

In deze eerste Nieuwsbrief van de Raad voor Dierenaangelegenheden (RDA) vragen wij uw speciale aandacht voor de geheel vernieuwde en geactualiseerde website van de RDA en aan Megabedrijven. Het adres is (nog steeds) www.rda.nl of www.raadvoordierenaangelegenheden.nl.

Website

Op deze website vindt u naast de missie, werkwijze en samenstelling van de Raad ook alle door de Raad uitgebrachte adviezen in de periode 2002-2008. U kunt via deze website ook gemakkelijk vragen aan de Raad voorleggen en reacties op eerder uitgebrachte adviezen geven.

Megabedrijven

Megastallen bieden kansen voor milieu, dierenwelzijn, diergezondheid, en landschap, maar bedreigingen voor de volksgezondheid. Dat blijkt uit de analyses van het Milieu- en Natuurplanbureau (MNP), de Raad voor Dierenaangelegenheden (RDA), het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) en de Raad voor het Landelijk Gebied (RLG). Het gezamenlijke rapport Megabedrijven in de intensieve veehouderij is op dinsdag 12 februari jongstleden aangeboden aan de Tweede Kamer. De analyses zijn gemaakt naar aanleiding van de maatschappelijke onrust over bouwplannen van megastallen.

In het kort is het standpunt van de RDA als volgt:

Voor een varken of een kip maakt het niet veel uit of het op een groot of een heel groot bedrijf gehouden wordt. De verzorging moet dan volgens de Raad voor Dierenaangelegenheden wel optimaal zijn. Megabedrijven moeten transparant zijn en kunnen zich geen misstanden permitteren. Zij dienen daarbij te streven naar het hoogste ambitie-niveau voor diergezondheid en dierenwelzijn: elke mogelijke verbetering moet doorgevoerd worden. Mega-groot moet dus Mega-goed zijn. Daarnaast zijn ook schikbaar de rapporten van het Milieu en Natuur Planbureau (MNP), de Raad Landelijk Gebied (RLG) en het Rijksinstituut voor  Volksgezondheid en Milieu (RIVM).