RDA Nieuwsbrief, 26 februari 2009

In deze Nieuwsbrief onder andere; Minister Verburg wenste de Raad veel succes met de nieuwe werkwijze én de Raad ontvangt twee adviesaanvragen.

De nieuwe Raad voor Dierenaangelegenheden

Op 1 december 2008 ging de nieuwe Raad voor Dierenaangelegenheden officieel van start. Bent u nieuwsgierig naar de samenstelling van de Raad dan kunt u de namen en foto's van de raadsleden vinden onder over ons en vervolgens  kunt u kiezen voor raadsleden.

Felicitaties van minister Verburg en twee adviesvragen

Minister Verburg wenste de Raad veel succes met de nieuwe werkwijze en vroeg inzake de volgende onderwerpen om advies:

Adviesvraag 1: De rol van de dierenarts

Hoe kan de rol van de dierenarts voor het algemeen belang versterkt worden? De dierenarts dient onafhankelijk te zijn om een autoriteit te kunnen zijn; welke partijen moeten welke middelen inzetten om die onafhankelijkheid te kunnen borgen?

Korte achtergrond

De minister van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit heeft in de Nationale Agenda Diergezondheid (NAD) aangegeven te bezien of de positie van de dierenarts versterking behoeft. De positie van de dierenarts is al enige tijd politiek, niet alleen die van de VWA-dierenarts, maar ook die van de practicus. Discussie en correspondentie met de Tweede Kamer maken het voor de overheid noodzakelijk om niet alleen naar de dierenarts zelf te kijken, maar ook haar eigen overheidsrol ten opzichte van de dierenarts kritisch tegen het licht te houden.

Adviesvraag 2: Verantwoordelijkheid en rollen ten aanzien van dierenwelzijn en diergezondheid

Wat is de verantwoordelijkheid en rol van de houder, de overheid en andere partijen ten aanzien van dierenwelzijn en diergezondheid bij productiedieren, gezelschapsdieren en hobbydieren?

Korte achtergrond

De afgelopen jaren is voor verschillende onderdelen van diergezondheid en dierenwelzijn beleid ontwikkeld. In dit beleid zijn in de tijd gewijzigde opvattingen over de rol van de houder, de overheid en de andere partijen impliciet of expliciet verwerkt. Het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit heeft nu behoefte aan een advies over de volle breedte van het beleid gericht op diergezondheid en dierenwelzijn.