Start maatschappelijke dialoog over de wolf in Nederland

De wolf is terug in Nederland. Op zo'n tien plekken in het land leven roedels of wolvenpaartjes. De terugkeer van de wolf roept vragen op. Is er ruimte voor de wolf in Nederland? Hoe kunnen we samenleven met wolven? Hierover start de Raad voor Dieraangelegenheden (RDA) op verzoek van demissionair minister Van der Wal voor Natuur en Stikstof deze week een maatschappelijke dialoog. De uitkomst van deze dialoog wordt gebruikt voor het advies van de RDA aan de minister over de positie van de wolf in Nederland.

De RDA organiseert in totaal vijf bijeenkomsten verspreid door het land. Twee bijeenkomsten met landelijke organisaties die betrokken zijn bij wolven en drie lokale bijeenkomsten in de regio. Voor de dialoogsessies worden organisaties en mensen uitgenodigd die te maken hebben met wolven, zoals belangenorganisaties, actiegroepen en bewoners in gebieden waar wolven voorkomen.

Verschillende perspectieven

RDA-voorzitter Jan Staman: ‘Ik vind het belangrijk dat we ervaringen en perspectieven over wolven in de dialoogsessies van elkaar horen en met elkaar delen. De input die de RDA krijgt tijdens de dialoogsessie is de basis voor het advies aan de minister.” De minister voor Natuur en Stikstof vroeg de RDA om advies over de terugkeer van de wolf in Nederland. Demissionair minister Van der Wal: “Ik merk dat mensen voor of tegen de terugkeer van de wolf in ons land zijn. Beide meningen zijn valide, maar tussen deze twee zit veel ruimte. Ik heb de RDA gevraagd om in een maatschappelijke dialoog naar deze ruimte op zoek te gaan.” De minister heeft verzocht om voor het einde van het jaar een (tussen) rapportage te leveren.