Enquête RDA “Hoe vindt u dat het gaat met de dieren in Nederland?”

De Raad voor Dierenaangelegenheden inventariseert hoe in we in Nederland aankijken tegen dieren en omgaan met dieren. Hoe gaat het nu met het dier in Nederland? Met de dieren in de natuur, in de veehouderij, de viskweek, de gezelschapsdieren, de dieren die we houden voor hobby, sport of recreatie en ook met de proefdieren en de dierentuindieren. Kortom alle dieren die in Nederland voorkomen.

Beeld: ©RDA

Doelgroepen

Om dit te doen zijn gericht verschillende doelgroepen benaderd.

 • Het Nederlands publiek:
  Er is een representatieve groep benaderd om een beeld te verkrijgen van de mening van de Nederlanders. Hierbij is ook een groot deel zelf de eigenaar van een of meer huisdieren.
 • De veehouders:
  Er is een groot aantal dieren dat in Nederland voor de productie van dierlijke producten zoals vlees, melk, eieren en vis wordt gehouden. Daarom zijn de mensen die dagelijks direct met deze dieren te maken hebben gevraagd de enquête in te vullen.
 • Studenten en docenten:
  Studenten diergeneeskunde (Universiteit Utrecht), dierwetenschappen (Wageningen Universiteit), diermanagement, dier en veehouderij (diverse HBO opleidingen) worden opgeleid om in de toekomst direct of indirect te werken met dieren. Naast de studenten zijn ook de docenten uitgenodigd om de vragenlijst in te vullen. Er zijn meer opleidingen die gericht zijn op dieren, er is hier een kleine selectie gemaakt van de opleidingen als eerste indicatie.
 • Gezelschapsdieren – handel in dieren en benodigdheden:
  De dierenspeciaalzaken zijn vaak een belangrijk kanaal voor de aanschaf van bepaalde dieren en dierbenodigdheden. Zij zijn ook betrokken bij de enquête vanuit hun kijk op de ontwikkelingen in de gezelschapsdierenbranche.
 • Dierenartsen:
  De dierenarts heeft dagelijks te maken met dieren van zeer diverse herkomst. Dit is ook een belangrijke groep voor het welzijn van dieren in Nederland.

Planning

De enquêtes worden afgenomen in de periode van half oktober tot half november 2018. Het is volledig anoniem en de resultaten worden in de loop van het voorjaar van 2019 door de RDA gepubliceerd. Dit gebeurt onder andere via de website van de RDA.

Jubileum

Dit jaar bestaat de RDA 25 jaar. Op 14 februari 2019 organiseert de Raad daarom jubileumcongres met als titel De staat van het dier. Bij dat congres zal al een aantal resultaten worden gepresenteerd.