RDA Raad van Kinderen krijgt les over honden

Na alle bijtincidenten van afgelopen tijd, is dit geen overbodige vraag waar de Raad van Kinderen van de RDA zich over buigt. Deze kinderraad bestaat uit de kinderen van groep 7/8 van Daltonschool de Reiziger uit Apeldoorn, die in samenwerking met de Missing Chapter Foundation zijn geselecteerd voor dit project.

Beeld: ©RDA

Hoe leven hond en mens goed samen?

Om een afgewogen antwoord op de centrale vraag te kunnen geven is het voor de kinderen van belang om zelf goed te weten hoe je het beste met een hond kunt omgaan. Daarom brachten zij op 21 februari een bezoek aan het Groenhorst College in Barneveld, waar ze na een korte, maar zeer gewaardeerde rondleiding langs de dierenverblijven, les kregen van hondengedragdeskundigen.

Natuurlijk waren er op de (V)MBO praktijkschool ook honden aanwezig om het gedrag goed bij te bestuderen.

Herkennen en voorkomen

De kinderen leerden signalen van de honden te herkennen, maar ook wat te doen als een hond minder vriendelijke bedoelingen heeft. Dat laatste was ook het onderwerp van het tweede deel van de dag, waarin de leerlingen discussieerden over hoe je agressieve honden herkent, waarom bijtincidenten bij sommige rassen erger zijn dan bij andere rassen en wat we er aan kunnen doen om dergelijke bijtincidenten te voorkomen.

Doelstelling

Het uiteindelijk doel van dit project is dat de Raad van Kinderen zijn visie over dit maatschappelijke probleem samenvat in een rapport. De RDA zal de aanbevelingen van de raad betrekken bij zijn zienswijzen en aanbevelingen over het samenleven van honden en mensen. Op 6 april is hiervoor een dialoog gepland.