Startnotitie 'Maatschappelijke aspecten van invertebraten als productiedier'

Insecten houden als mini vee; het is een idee waar veel Nederlanders aan moeten wennen. Toch loopt Nederland voorop in een wereldwijde trend naar schaalvergroting in de insectenkweek.

De belangrijkste reden hiervoor is dat er vanwege de groeiende wereldbevolking een tekort aan hoogwaardige eiwitten dreigt. Insecten bieden een alternatieve voedingsbron voor zowel mens als productiedier.

Een veelgenoemd voordeel van de insectenkweek is dat het milieuvriendelijker is dan de huidige vleesindustrie, met mogelijk minder welzijnsproblemen. Bovendien kunnen enkele eetbare insectensoorten gevoerd worden met organische bijproducten, wat insectenkweek interessant maakt voor een circulaire economie. 

Gezien de op korte termijn verwachte veranderingen heeft de RDA besloten om een visie te geven op de diverse belangen en ethische aspecten rondom het grootschalig gebruik van insecten en andere invertebraten in onze maatschappij. Daarmee wil de RDA een beter beeld van een eventuele behoefte aan een aanvulling van beleid, wetgeving en kennis. De centrale vraag hierbij is: welke maatschappelijke vragen zijn relevant bij de groeiende grootschalige kweek van insecten?