18 Jan

SAVE THE DATE VAARKAMPLEZING 18 JANUARI 2018

Let op: deze activiteit heeft al plaatsgevonden

Activiteitendata
Academiegebouw van de Universiteit Utrecht

De faculteit Diergeneeskunde en de Raad voor Dierenaangelegenheden (RDA) organiseren de derde editie van de Vaarkamplezing met als thema 'Dieren als voedsel: Who cares?' De bijeenkomst wordt gehouden donderdagmiddag 18 januari aanstaande in het Academiegebouw van de Universiteit Utrecht.  

Derde Vaarkamplezing

De Vaarkamplezing is vernoemd naar Henk Vaarkamp. Na het overlijden van deze  markante persoon op 13 oktober 2011 is, mede op verzoek van de Tweede Kamer, door  toenmalig Staatssecretaris Bleker de gelijknamige (reguliere) lezing ingesteld. De ‘Vaarkamplezing’ wil een baken zijn op het gebied van dierenwelzijn, inclusief diergezondheid en ethische vraagstukken,  waarin de kenmerkende eigenschappen van Henk Vaarkamp goed tot zijn recht komen: veterinair, verbinder en ontwikkelaar.

Henk Vaarkamp

Vaarkamp was onder meer voorzitter van de RDA en hoogleraar aan de faculteit Diergeneeskunde. De faculteit Diergeneeskunde en de  RDA zijn na zijn overlijden door de staatssecretaris gevraagd om de organisatie van de lezing op zich te nemen. Na de lezingen in 2014 en 2015 zal op 18 januari 2018 de derde lezing plaatsvinden in het Academiegebouw van de Universiteit Utrecht. Deze editie zal door meerdere sprekers worden verzorgd. Traditioneel opent de minister de bijeenkomst.

Programma

Informatie over het programma en hoe u zich hiervoor kunt aanmelden volgt later.

Dieren als voedsel: who cares?

Het thema voor de derde lezing is: ‘ Dieren als voedsel: who cares?’ Ons voedsel krijgt steeds meer aandacht. Vanwege onze eigen gezondheid, maar ook vanwege de effecten op milieu en dierenwelzijn. Dieren spelen een belangrijk rol in de (internationale) voedselvoorziening. Wat zijn de belangrijkste dilemma’s bij dieren als voedsel? En wie maakt zich daar druk om? En wie is waarvoor verantwoordelijk? Over deze en andere vragen zullen sprekers met elkaar en het publiek in debat gaan.