prof. dr. ir. J.W. (Jan Willem) Erisman
© RDA

prof. dr. ir. J.W. (Jan Willem) Erisman

Functie
Hoogleraar Milieu en Duurzaamheid
Werkt bij
Universiteit Leiden, Instituut voor Milieuwetenschappen

Jan Willem Erisman promoveerde in 1992 op de atmosferische depositie van verzurende verbindingen in Nederland aan de Universiteit van Utrecht in Nederland. In 2009 werd hij benoemd tot bijzonder hoogleraar Integrated Nitrogen Studies aan de Vrije Universiteit Amsterdam.

Het is de ambitie van Jan Willem Erisman om bij te dragen aan een duurzame ontwikkeling van onze samenleving. Hij heeft dit gedaan door het ontwikkelen van een carrière in wetenschap, management en commercialisering van technologie, alle ingrediënten die nodig zijn om deze ambitie waar te maken. Zijn werk begint met een systeemvisie en hij werkt via participatieve benaderingen aan praktische oplossingen voor prangende maatschappelijke vraagstukken, zoals duurzame landbouw, voedsel en gezondheid, energie en natuurbehoud. Zijn onderzoek is gericht op milieuwetenschappen, klimaat, biodiversiteit, natuurbehoud, energietransitie, voedselproductie en duurzaamheid van hulpbronnengebruik en circulariteit.

Het stikstofprobleem heeft altijd zijn bijzondere aandacht omdat het als voorbeeld dient voor het aanpakken van alle duurzaamheidsproblemen met het oog op de systeembenadering die nodig is om alle actoren, media, effecten en primaire menselijke motieven (energie, voedsel, natuur en gezondheid) in evenwicht te brengen. Daarnaast heeft het veel inhoudelijke kwesties die de problemen op zich interessant maken, zowel multi-, trans- als monodisciplinair.

Jan Willem Erisman is hoogleraar milieu en duurzaamheid binnen het Instituut voor Milieuwetenschappen van de Universiteit Leiden. Ook is Jan Willem lid van de Gezondheidsraad.